W kulinarnej wyprawie wezmą udział śmiałkowie, którzy marzą o zdobyciu tytułu ósmego MasterChefa Juniora. Towarzyszyć im będą Anna Starmach, Michel Moran oraz Tomasz Jakubiak.
Już od najmłodszych lat zamiast zabawek wybierali kuchenny fartuch. Szuflady z przyprawami nie miały przed nimi żadnych tajemnic. Metodą prób i błędów łączyli różne smaki, a ich artystyczny kuchenny nieład nieraz przyprawiał rodziców o zawrót głowy. W ten sposób narodziła się niezwykła, dziecięca pasja. Najlepsi młodzi kucharze po raz ósmy mają możliwość pokazać światu swój niezwykły talent i spełnić marzenia o karierze kulinarnej.
W tym roku zawodnicy zmierzą się między innymi z polskimi rybami słodkowodnymi – sumem, jesiotrem i szczupakiem. Jednym z wyzwań postawionych dla młodych kucharzy będzie też przygotowanie tortu galaretowego, a także dania bez użycia prądu i gazu.
Do kuchni MasterChefa ponownie zawita królowa polskiej gastronomii Magda Gessler. Restauratorka sprawdzi, jak uczestnicy poradzą sobie z pierogami – zaczynając od polskich, aż po tybetańskie i koreańskie. Do studia powrócą także Hela Kłobucka, zwyciężczyni siódmej edycji „MasterChefa Juniora” oraz Kuba Tomaszczyk, zwycięzca jedenastej odsłony „MasterChefa”. Pod ich okiem kucharze przygotują potrawy w duchu zero waste.
O swojej amerykańskiej przygodzie w „Mam talent!” i o tym, co uwielbiała jeść w Stanach Zjednoczonych opowie Sara James. Uczestnicy przeniosą artystkę do Ameryki, gotując dla niej popisowe dla tego kraju dania. Wsparciem dla kucharzy przy konkurencji z wykorzystaniem ciasta francuskiego będą Adam Zdrójkowski z tatą Dariuszem, czyli uczestnicy wiosennej edycji „Azji Express”.
Tomasz Jakubiak pokaże zawodnikom swoje popisowe marynaty do żeberek – cielęcych, wieprzowych i jagnięcych. Czy młodzi adepci poradzą sobie z tym produktem? Z kolei Beata Śniechowska, laureatka drugiej edycji „MasterChefa” zademonstruje dzieciom przepisy na tradycyjne polskie dania, ale w nowoczesnej odsłonie.
W konkurencji drużynowej jurorzy przekonają się, czy pretendenci do tytułu MasterChefa Juniora sprostają zadaniu, przygotowując sto donatów w zaledwie dwie godziny. Kucharze odwiedzą też trzy krakowskie restauracje – „ZaKładkę”, „Copernicus” i „Trzy Rybki” w Hotelu Starym. Szefowie Kuchni pokażą im swoje popisowe potrawy, które uczestnicy będą musieli odtworzyć w studio.
Na zwycięzcę ósmej edycji show czeka statuetka MasterChefa Juniora, czek na 15 tys. złotych oraz nagroda specjalna, 35 tys. złotych od sponsora programu oraz warsztaty kulinarne.
Program jest dostępny na antenie TVN oraz platformie VOD player.pl